Hvorfor lære japansk?

Det kan være mange grunner til at en vil lære japansk. En av hovedgrunnene er ofte at Japansk kultur virker eksotisk og kult. Mange vil lese Manga og se på Anime i original språk! I tillegg har den tradisjonelle japanske kulturen mange fine og interessante sider. Så hvorfor ikke?

Nr.1 fordi japansk er gøy å lære!

Mange som liker Manga og Anime går glipp av vesentlige detaljer om de ikke kan originalspråket. Dette er leit siden mye spennende forsvinner i oversettelsen! For eksempel blir ikke «onomatopoetikoner».(«lydmalende /mimetiske ord» etter «mime», dvs. etterligne) oversatt mangelfullt til engelsk. Slike ord er svært vanskelig å oversette, og den eneste måten en kan forstå det hele, er å lære japansk! Det er gøy å lære japansk med Manga, tror du ikke?

Nr.2 fordi det ikke er såå vanskelig å lære japansk som du tror!

Mange tror dessverre det er svært vanskelig å lære japansk. Dette stemmer ikke. Det er sant at å lære japansk krever mye arbeid og du må jobbe veldig hardt for å bli flink i språket, men det betyr ikke nødvendigvis det er svært vanskelig!

Jeg kjenner MANGE som har jobbet mye og har blitt veldig flinke. Husk du må hver eneste dag skrive japanske ord og setninger og henge opp overalt i boligen din. F.eks. bruk merkelapper (f.eks. postit) med de japanske navnene på gjenstander du bruker, og bruk det japanske navnet hver gang du bruker gjenstanden. F.eks. fest en lapp med «pasokon» (data på japansk) på datamaskinen din eller «kabe» (vegg på japansk) osv.

Nr.3 fordi Kanji er kjempemorsom å lære!

Om du tror at Kanji er vanskelig, da forstår du ikke hva Kanji handler om. Det ser vanskelig ut fordi det er så mange streker, og du er ikke vant til å se på kanjiene. Men hver enkelt del av kanjien har sin betydning og kombinasjonen av de ulike delene fører sammensatt til betydningen av en Kanji.

Her er det noen eksempler:

   person   +   木   tre   =      hvile

Eksempel 2:

日 sol   +  雨   regn eller himmel  +  云 skyer   =   曇 overskyer

Eksempel 3:

魚   fisk   +   青   blå   =   鯖   makrell

Eksempel 4:

非   avvist eller rive   +   心   hjerte   =   悲   sorg

Nr.4 fordi Japan er den tredje største økonomien i verden!

Japan tapte den andre verdenskrigen. To atombomber satte punktum for krigen og landet lå tilbake i ruiner. I løpet av relativ kort tid klarte imidlertid landet å gjenreise seg, og har til og med blitt en av verdens økonomiske stormakter. Hvordan klarte Japan det, til tross for at landet ble knust under krigen?

Nr.5 fordi japanskkultur er kuuuuul!

Japan har en rik kultur med unike tradisjoner. Historien bak hvordan landet har utviklet seg gjennom tidene er svært interessant og spennende. Ikke bare Manga og Anime, men også tradisjonell kultur som Haiku, te-seremoni, religioner, osv. har spilt viktige roller.

Nr.6 fordi japansk åpner dører til andre asiatiske språk og land!

Mange mener japansk er relatert med koreansk, slik at det er lettere å lære seg koreansk hvis en kan japansk. Enkelte sier tyrkisk også er relatert med japansk.

Når en kan norsk, er det også mulig å forstå dansk og svensk, for deretter lære seg tysk og nederlandsk. Det er også mange nordmenn som lærer spansk og fransk fordi det er lett for nordmenn å lære andre europeiske språk på grunn av liknende grammatikk og ordene. Så hvorfor ikke japansk? Selv om kinesisk ikke sannsynligvis tilhører samme språkfamilie som japansk, har kinesisk likevel felles alfabet som heter «Kanji». Da kan det også være letter å lære kinesisk hvis du kan japansk! Er det ikke morsomt å kunne flere asiatiske språk?

Nr.7 fordi det er praktisk nyttig å kunne japansk i Japan!

Japan er et av de populære feriestedene i verden og det er mange som reiser dit. Landet har masse god mat og rik kultur. I tillegg oppfattes det som et svært hyggelig land å besøke fordi japanere er spesielt serviceinnstilt. Utfordringen er at de fleste japanere kun snakker japansk. Da er det veldig nyttig hvis en kan japansk.